Att skriva en roman på fyra veckor

Den 29 december 2019 skickade jag in ett manus till en tävling för barnböcker. Jag skrev boken på fyra veckor och redigerade den på en vecka. Fem dagar innan deadline för tävlingen hade jag en färdig barn och ungdomsroman, producerad på totalt fem veckor.


Anledningen till att jag skrev boken så snabbt var först och främst eftersom jag fick reda på tävlingen väldigt sent, vilket gjorde att jag inte hade mer än fem veckor på mig. Mitt mål var att bli klar, oavsett resultatet. Jag såg det som en rolig utmaning. Att boken, trots snäv deadline, faktiskt blev riktigt spännande var en positiv överraskning.


Nu tänkte jag dela med mig av mina tips för att skriva en roman, mycket snabbt. Förslagsvis för nöjes skull, som ett kul projekt i vardagen som stimulerar! Eller för att kicka igång skrivlusten.

gif

Nyckelorden för att skriva och redigera en roman på fem veckor är: Disciplin, struktur och planering.


Steg 1 = planering. Jag började med att ha ett "möte" med mig själv där jag gjorde upp en tidsplan, kom på grunderna till storyn, beskrev mina karaktärer och gjorde research. Under tiden jag skrev så hade jag frekventa möten med mig själv för att se var storyn var påväg. Minimum var ett möte för varje kapitel. Ibland hade jag också möten mitt i (bland annat krismöte, haha). Så här såg min map ut i Google Drive:

Inuti mappen "min bok" hade jag alltså flera olika mappar. Dels för alla kapitel men också för möten, karaktärer och beskrivningar av plotten.


Steg 2 var analys av karaktärer. Jag såg till att ha ett rikt karaktärsbibliotek från början där jag la till inspirationsbilder från Pinterest och skrev ner karaktärernas:

* Personlighet

* Funktion i berättelsen

* Vilja


Så här såg en bit av karaktärsbiblioteket ut:

Att ha stenkoll på alla mina karaktärer och deras viljor/funktion var till stor hjälp när jag fastnade i berättelsen. Det var också skönt att "lära känna" karaktärerna innan för en gångs skull, i vanliga fall brukar jag nämligen låta karaktärerna växa fram under processen. Men den här gången hade jag inte tid med det.


Steg 3 var mitt första kapitelmöte. Som jag nämnde i steg 1 hade jag möte med mig själv inför varje kapitel.

Där skrev jag ner:

*Översikt över händelseförloppet i kapitlet

*Tidslinje

*Ändringar som skett sedan förra mötet

*Utvärdering

*Anteckningar inför nästa kapitel


De två sista punkterna kom till i protokollet efter jag hade skrivit klart. Utvärderingen var ibland bara en kort mening och andra gånger ett längre stycke. Där skrev jag bland annat ner vilken tid på dygnet som jag skrivit, var jag hade suttit, om jag lyssnade på musik och om storyn höll den röda tråden. På det viset kunde jag vara så effektiv som möjligt nästa gång. "Anteckningarna" skrev jag ner som påminnelser till mig själv för att storyn skulle hänga ihop. Eller om jag hade några idéer till en scen längre fram som jag inte ville glömma bort.


Som sagt var struktur något av det viktigaste för att kunna skriva snabbt. Därför använde jag mig av hemsidan NaNoWriMo för att logga min skrivande. Där kunde jag se statistik över hur mycket jag hade kvar till målet, hur många ord jag behövde skriva per dag och vilka datum som jag skrivit mest. Hemsidan heter nanowrimo.org


Så här såg det ut när jag loggade ordmängden:Puss /H

14 visningar0 kommentarer

©2019 by hannabolander. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now